Over Zuideind

Zuideind werd ruim 25 jaar geleden bij de Kamer van Koophandel ingeschreven door Jan Smit, zoon van carrosseriebouwer Joop Smit van Smit Carrosseriefabriek B.V. uit Joure.

Na een voorzichtige start met handel in occasion-touringcars vanuit een gehuurde loods werd in 1997 een inventarisatie gemaakt van de Europese bus- en touringcarproducenten. De keuze viel uiteindelijk op de Spaanse touringcarbouwer Noge, waarna in 1999 op Busworld in Kortrijk de eerste in Nederland verkochte Noge touringcar getoond werd.

Om een breder leveringsprogramma te kunnen bieden werd enkele jaren later het dealerschap van Indcar verworven. Deze eveneens Spaanse carrosseriebouwer levert een breed scala van midi-touringcars en midi-bussen van hoogwaardige kwaliteit.
In 2009 bereikte Zuideind met het betrekken van een nieuw bedrijfspand aan het Brandemeer in Joure een nieuwe mijlpaal. In dit goed uitgeruste pand werden demobussen, occasions en de onderdelenservice onder één dak gebracht.
In 2010 werd een eerste reis naar China gemaakt om de mogelijkheden die Chinese touringcarbouwers bieden te onderzoeken. Hoewel de tijd nog niet rijp was, werden toen wel de eerste contacten gelegd.

Omdat de eisen van de West-Europese touringcarondernemer niet meer matchten met het Noge-product is Zuideind, ondanks de goede en plezierige samenwerking, in 2012 met het Noge-dealerschap gestopt. Om klanten te kunnen blijven ondersteunen is de onderdelenservice van Noge echter gehandhaafd.

De eerdere contacten met Chinese busbouwers resulteerden in 2015 in het importeurschap van Yutong, de grootste autobusbouwer ter wereld.
Daarmee is het leveringsprogramma van Zuideind weer volledig. Omdat voor een adequate aftersales en service intensieve samenwerking met leveranciers heel belangrijk is, beoogt Zuideind geen verdere uitbreiding van het merkenpakket.